Home Bierhuis De Klomp op Youtube Bierhuis De Klomp op Facebook Links Contact Home
20/09Popronde -
 20:30 uur tot 21:30 uur
06/10Biertocht Delft - Bockbier Editie
 15:00 uur tot 01:00 uur

Blog

Kauningsbittah / Oranjebitter
24-04-2014

Bijna is het zover, Koningsdag en wat drink je tijdens deze feestelijkheden? Natuurlijk een Oranjebitter of beter gezegd een Kauningsbittah. Waar komt het eigenlijk vandaan?

Natuurlijk vind ook de oorsprong van een oranjebitter zijn basis in de brandewijn, de voorloper van de jenever.

Oranjelikeur werd na 1620 ontwikkeld ter ere van verschillende door prins Frederik Hendrik gewonnen veldslagen. Tot circa 1800 was de drank vrij onbekend. Na het aantreden van de eerste Oranje koning Willem I in 1814 werd het product vernieuwd op de markt gebracht. Dit keer zonder suiker. Vandaar de naam oranjebitter. (bron: Wikipedia)

De smaak van de oranje bitter of likeur komt van gedistilleerde curacaoschillen, pomerans en brandewijn. Oorspronkelijk werd bij de oranjelikeur suiker toegevoegd, bij de oranjebitter niet. Tegenwoordig worden de namen meer door elkaar gebruikt en zit ook bij de oranjebitter enige suiker toegevoegd.

Afgelopen jaar heeft Van Kleef uit Den Haag ter ere van het 200-jarige bestaan van het Nederlandse Koninkrijk een Koningsbitter op de markt gebracht, met een wel heel bijzondere kruik. Het ontwerp is van de hand van Marnix Rueb, de geestelijk vader van de, in Den Haag en verre omstreken, wereldberoemde strip Haagse Harry. Het resultaat is een oer-Haags ontwerp met hier en daar een kritische noot, uiteraard gelardeerd met een ruime laag Haagse humor. (bron: Van Kleef) Als niet Hagenees is het alleen te begrijpen als je het hardop voorleest, we spreken uit ervaring.

We wensen jullie een enorm leuke Koningsdag en als je langsloopt, kom even zo'n lekker Kauningsbittah proeven.

 

 

Vorige Volgende