Home Bierhuis De Klomp op Youtube Bierhuis De Klomp op Facebook Links Contact Home
01/06Delft Fringe
 19:30 uur tot 23:00 uur
02/06Delft Fringe
 15:30 uur tot 17:00 uur
03/06Delft Fringe
 19:30 uur tot 23:00 uur
04/06Delft Fringe
 19:30 uur tot 22:00 uur

Blog

Bockbier
02-10-2014

Als de blaadjes kleuren en langzaam dwarrelen op straat betekent het ook weer tijd voor Bockbier, een koppig donker bier alleen te verkrijgen in de herfstmaanden. Waar komt de naam bockbier eigenlijk vandaan?

Bockbier is het bier wat vroegen als eerste na de zomerstop werd gebrouwen. Het is een wat zwaarder bier met een donkere kleur en een klein zoetje door het karamelliseren van de mout. Waar de naam bockbier vandaan komt is een heel ander verhaal en zoals dat gaat bij verhalen, er is een aannemelijk verhaal en een romantisch verhaal.

We beginnen met het aannemelijke verhaal:

De naam is aan het begin van de 17e eeuw ontstaan in Beieren als verbastering van Einbecker Bier. Einbeck was in de Middeleeuwen een beroemde bierstad in Nedersaksen. Het bier werd tot ver buiten de stadsgrenzen geexporteerd. Ook aan de Hertogen van Beieren die vonden het een aangenaam bier, maar door de hoge accijnzen vonden zij het ook een duur bier. Hertog Willem V besloot een eigen brouwerij op te richten en er bier te brouwen naar Einbecker recept.

Einbecker bier werd op zijn Beiers als "Ainpöckisch Bier" of verkort "Ainpöck" uitgesproken. In de volksmond werd dit als snel verbasterd naar "Ein Bock". De naam heeft dus niets te maken met een bok!

Het romantische verhaal gaat over de Germaanse God Donar, vaak afgebeeld als half mens, half bok. Donar rijd op een bokkenwagen langs de hemel en Donar staat symbool voor vruchtbaarheid.

De nieuwe gerst- of tarweoogst werd gevierd met het nieuwe bockbier. De tarwe of gerst wordt eind van de zomer geoogst en kon na bewerking (mouten) worden gebruikt om de eerste brouw van dat seizoen te brouwen. Ondertussen is het dan natuurlijk herfst, vandaar de naam herfstbock.

Leuke verhalen, maar wij krijgen er dorst van. Kom je snel een keer proeven?

 

 

Vorige Volgende