Home Bierhuis De Klomp op Youtube Bierhuis De Klomp op Facebook Links Contact Home
01/06Delft Fringe
 19:30 uur tot 23:00 uur
02/06Delft Fringe
 15:30 uur tot 17:00 uur
03/06Delft Fringe
 19:30 uur tot 23:00 uur
04/06Delft Fringe
 19:30 uur tot 22:00 uur

Blog

Jenever in de kijker
27-03-2014

Old Schiedam, de moeder aller jenevers. Wat maakt deze jenever zo bijzonder?

In de branderij van het Jenevermuseum wordt op zuiver ambacktelijke wijze moutwijn gestookt. Deze moutwijn was in vroeger eeuwen de basis voor een jenever, een bitter of een likeur. Het jenevermuseum stookt als enige ter wereld nog volgende de traditionele Oud-Hollandse Methode, die in de 17e eeuw overal in de Nederlanden gebruikelijk was.

Eerst wordt er een beslag gemaakt van gemalen rogge, gerstemout en water.

Gerstemout is gerst die eerst ontkiemd is en daarna gedroogd wordt in een mouterij. Hierdoor ontstaan enzymen in de gerstekorren die zetmeel in het beslag omzetten in vergistbare suikers. Deze heb je nodig om alcohol te produceren.

Zowel de gerstemout als de rogge worden gemalen door de hoge windmolens van Schiedam, die oorspronkelijk vvoor de jeneverindustrie gebouwd werden.

Na de versuikeringsfase wordt gist toegevoegd aan het beslag. De gist gaat aan de slag met de suikers en na enkele dagen vergisting is een alcoholpercentage ontstaan van ongeveer 6 procent.

Nu wordt dit beslag voor de eerste keer gedistilleerd. Er ontstaat ruwnat met een alcoholpercentage van 12%. Na de tweede keer distilleren onstaat enkelnat van 24%. Na de derde keer distilleren ontstaat bestnat of moutwij van 48%. Dit wordt mimimaal drie jaar gelagerd op eikenhouten vaten. Daarna gaat er een distillaat van jeneverbes bij en wordt het alcoholpercentage teruggebracht tot een drinkbare sterkte van 40%.

Dit is de pure moutwijnjenever van Old Schiedam.

Bron: Jenevermuseum Schiedam.

Ook zo benieuwd wat er nog meer te beleven valt in het Jenevermuseum? Met een aantal gasten van De Klomp bezoeken wij het museum op zaterdag 19 april. We krijgen daar een rondleiding en een proeverij. Ga je mee? Opgevan kan via Facebook, Twitter of gewoon achter de bar.

 

Vorige