Home Bierhuis De Klomp op Youtube Bierhuis De Klomp op Facebook Links Contact Home
01/06Delft Fringe
 19:30 uur tot 23:00 uur
02/06Delft Fringe
 15:30 uur tot 17:00 uur
03/06Delft Fringe
 19:30 uur tot 23:00 uur
04/06Delft Fringe
 19:30 uur tot 22:00 uur

Historie

Een eeuwenoud café met een heleboel verhalen en historie die van de muren afdruipt. Dat is Bierhuis De Klomp. Het café bestaat sinds 1652, maar het pand is zelfs nog ouder van 1538. Allerlei historische stijlkenmerken herinneren nog aan die tijd, zoals de oude stookplaat achter de bar en de consoles in de Blauwe Kamer.

De toog

De bar van het café zit ook op een hele gekke plek: direct als je binnenkomt loop je al tegen de toog aan. Het is geen bar waar je aan kunt hangen of zitten. Vroeger namen gasten plaats aan tafel en dat is nog steeds zo.

De toog is door de jaren heen wel langer geworden, want met de komst van bierkranen was er behoefte aan een langere bar. Je kunt het nog zien aan de lamp aan het einde van de bar, die hangt echt op een rare plek. Op die plek stond vroeger dus een tafel…

Bier uit kruiken

De bierkranen zijn pas begin jaren ‘80 geïnstalleerd. Tot die tijd werd er bier verkocht uit flessen en voor die tijd zelfs uit kruiken.

In De Klomp hangt een krantenartikel waarbij duidelijk wordt dat tot eind jaren zestig de kruiken zelfs nog afgevuld werden in het café. Als er dan wel eens een kruikje viel, werd pas duidelijk hoeveel drab er achter bleef. De hygiëne werd toen duidelijk anders beleefd dan nu.

Groter café

Veel mensen herinneren zich nog dat het café eigenlijk kleiner was en dat klopt ten dele. Het café is niet smaller of breder geworden, maar wel is er aan de achterkant een stuk café ‘bijgekomen’.

Waar nu het achterhuis is, met de spelletjeskast en de lange tafel, waren tot 2000 de toiletten. Daar stond toen ook een koelcel voor de bieren. Door deze veranderingen is het café een beetje groter geworden. En moet je nu iets langer lopen voor je bij de wc bent…

Meer historie

Wil je meer weten over De Klomp en de historie? Bekijk dan vooral dit filmpje van Heleen. Ze vertelt hier het verhaal van het café zoals het er nu uit ziet.

Klompverhalen

Natuurlijk zijn wij ook benieuwd naar jouw verhaal over De Klomp! Bekijk hier ter inspiratie vast de verhalen die mensen geplaatst hebben in WikiDelft.

Uiteraard mag jouw Klompverhaal niet ontbreken. Zet het daarom ook op WikiDelft!

Hulp nodig bij het plaatsen? Laat het ons dan weten!