Home Bierhuis De Klomp op Youtube Bierhuis De Klomp op Facebook Links Contact Home
24/12Van Lena tot Heleen; 70 jaar muziek
 18:00 uur tot 24:00 uur
25/12Eerste Kerstdag - Gesloten
 16:00 uur tot 01:00 uur
26/12Tweede Kerstdag - Gesloten
 16:00 uur tot 01:00 uur
31/12Oudjaarsdag - Beperkt Open
 16:00 uur tot 20:00 uur

Onze jenevers

Wat begonnen is als interesse in het ontstaan van jenevers, is uitgegroeid tot een verzameling van ruim 60 soorten jenever op de plank. Heleen kan uren praten over jenever, de smaken ervan en wat er nu eigenlijk zo leuk aan is. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk: gasten weten ons te vinden en komen een speciale jenever drinken.

Erkend jevener café
In maart 2013 heeft het ‘Genevergenootschap’ ons café erkend als ‘jenever café’. Een mooie kroon op ons werk!

Vooroordelen over jenever

De grootste misvatting die er is over jenever, is wel dat het een oude mannendrankje is. Het vooroordeel dat daar in Delft nog bijkomt, is dat heel veel studenten het kennen als een drankje waarvan je snel teut wordt.

De smaak is raak
Dit beeld verdwijnt als sneeuw voor de zon als we onze gasten wat meer vertellen over dit stukje erfgoed en de verschillende smaken laten proeven. De meeste mensen zijn dan direct verkocht. Jenever doet namelijk niet onder voor een goede whisky!

Een lesje in jenever

Het woord ‘jenever’ is afgeleid van het oude Franse woord ‘genièvre’. Dit betekent ‘jeneverbes’.

Jonge jenever
Voor jonge jenever is de vrij neutrale smaak kenmerkend. De toevoeging ‘jonge’ heeft niets met de leeftijd te maken als wel met de receptuur. Die is pas na de Tweede Wereldoorlog ontstaan. Wettelijk mag er bij jonge jenever slechts 15% moutwijn worden gebruikt.

Oude jenever
Oude jenever kenmerkt zich door het traditionele karakter. Dat wordt sterk bepaald door de moutwijn (minimaal 15%) en door de caramel. Die geeft het een licht zoete smaak geeft en de gelige kleur. Ook de lagering op hout wordt toegepast om de goudgele kleur te bereiken.

Korenwijn
Korenwijn komt het dichtst bij de jenevers zoals die in de 18e en 19e eeuw werden gedronken. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van minimaal 51% moutwijn.

De distillateurs geven het eindproduct hun persoonlijke signatuur mee door middel van een geconcentreerd kruidendistillaat. Het alcoholpercentage is minimaal 38% (bij wet verplicht).

Moutwijn
Moutwijn is door gisting uit mout verkregen en vervolgens gedistilleerde wijn, die ongeveer 50% alcohol bevat. De term ‘mout’ is afgeleid van de stam van het woord 'malen'.

Mout bestaat uit koren (met name gerst) dat eerst is geweekt en vervolgens in een donkere ruimte wordt ontkiemd. Daarna wordt de mout, in gedroogde vorm, gebruikt om bier van te brouwen.

Jenevers in De Klomp

Jonge Jenever
Ketel 1
Ferme Jonge

Hooghoudt Premium Jenever

Hooghoudt Jong Port Finish
Rutte - Jong
Van Kleef - Jong
Van Wees - Jong
Zuidam Jonge Graan jenever
Zware jonge

Kalckwijk - Jonge graanjenever

Oude Jenever
Rutte – Oude Simon
Rutte – Oude 5
Rutte – Oude 12
Rutte – Paradijswijn
Van Wees – Oude Dubbel gebeide Genever
Van Wees – Loyaal
Zuidam – Een jaar Oude Genever
Zuidam – Zeer oude van drie Frans Eiken
Van Kleef Oude jenever
Van Kleef Oude van 3
Van Kleef Oude van 5
Hooghoudt Oude Jenever

Hooghoudt Oude Jenever Olorosso
Schermer Oude Jenever
Boomsma Oude Jenever 3 jr. portlagering
Boomsma Oude Jenever 5 jr. Amerikaans eiken

Wenneker Oude Proever Islay Cask

Wenneker Oude Proever Trinidad & Tobego

Korenwijnen
Bols Corenwijn cask strength
Hooghoudt Korenwijn
Van Kleef Korenwijn 5 jaar
Zuidam Korenwijn 1 jr
Zuidam Korenwijn 5 jr

Moutwijn Jenevers

Old Schiedam Moutwijnjenever
Old Schiedam Cask Strenght

Delfts Zwart Jenever

Notaris

Niet onder één noemer te vangen
Rutte Zeeuwierjenever

Rutte John White
Van Wees Roggenaer
Hooghoudt nr. 24 geurig&zacht
Hooghoudt nr. 45 vol&warm
Hooghoudt nr. 67 fris&fruitig

Vruchten jenevers
Filliers citroenjenever
Filliers kersenjenever
Fillers passievruchtjenever

Cream jenevers
Speculoos jenever
Chocolade jenever